COS DE SECUNDÀRIA
0590118 - PROCESSOS SANITARIS
Ordre d'1 de febrer de 1996 i suplement
- Anàlisi de l’organització sanitària a l’Estat espanyol. Models de sistemes sanitaris. Recursos. Sistema sanitari públic. Normativa de seguretat i higiene a institucions i centres sanitaris.
- Descripció dels nivells d’atenció sanitària. Atenció primària: centre de salut, organització, funcions, control de qualitat. Atenció especialitzada: organització, funcions, control de qualitat. Sistemes d’informació i registre.
- Economia de la salut. Característiques econòmiques de la salut. Anàlisis economicosanitaris. El mercat dels serveis sanitaris.
- L’activitat empresarial en l’àmbit sanitari. Concepte juridicoeconòmic de l’empresa. Tipus de societats mercantils. Àmbit d’actuació. Gestió de personal.
- Anàlisi de la tipologia de la documentació clinicosanitària. Vies de tramitació i utilització de la documentació clínica i sanitària en funció de la instal·lació o del servei sanitaris. Aplicacions en la unitat d’infermeria i en les unitats/gabinets d’anatomia patològica i citologia, dietètica i higiene bucodental.
- Planificació i gestió dels diferents tipus de magatzems sanitaris. Sistemes de registre i codificació. Mètodes de valoració d’existències i la seva rotació. Condicions d’emmagatzematge. Sistemes de seguretat i precaucions en la manipulació a fi de prevenir riscs personals, d’equips i d’instal·lacions.
- Documentació relativa a la compravenda: propostes de comanda, comandes, albarans, factures. Aplicacions a les intervencions i actes sanitaris.
- La salut. Concepte de salut. Evolució històrica. Determinants de l’estat de salut. Necessitat de l’educació en l’àmbit de la salut.
- Educació sanitària. Concepte actual. Models d’educació sanitària. Àmbits d’actuació i agents.
- Planificació i programació en educació sanitària. Anàlisi de la realitat. Anàlisi de recursos. Selecció de programes. Cronogrames.
- Avaluació en educació sanitària. Tipus d’avaluació. Recollida d’informació: fases, indicadors. Retroalimentació en educació sanitària.
- Aplicacions de la tecnologia educativa en la promoció i protecció de la salut i en la prevenció de la malaltia: tècniques de grup, mitjans audiovisuals, campanyes d’educació per a la salut, altres recursos didàctics.
- Desenvolupament i evolució de la personalitat. Psicologia evolutiva: etapes evolutives. Personalitat i malaltia.
- Descripció i anàlisi del procés de comunicació amb el pacient. Elements de la comunicació. Relació i comunicació amb el pacient. Satisfacció de les necessitats humanes en el procés de relació.
- Recollida d’informació sanitària. Pla de mostratge. Errors. Càlcul de la grandària de la mostra. Disseny i interpretació d’enquestes. Fonts d’informació demogràfica, epidemiològica i sociosanitària.
- Descripció d’indicadors i mesures de l’estat de salut. Indicadors de salut. Classificació segons l’Organització Mundial de la Salut. Taxes, raons i proporcions. Estandardització.
- Epidemiologia: anàlisi de factors de risc. Definició i propietats dels factors de risc. Grups de risc. Riscs sinèrgics i competitius. Causalitat epidemiològica.
- Eines de qualitat de la prestació de servei clinicosanitari: inferència estadística, aplicacions sanitàries, assaig clínic, control de qualitat.
- Eines de qualitat de la prestació de servei clinicosanitari: aplicacions informàtiques per a la gestió/administració de la unitat/gabinet i per al tractament de dades clíniques.
- La qualitat de la prestació del servei clinicosanitari en funció de l’atenció al pacient. Objectius, fases, operacions, recursos i normativa aplicables al procés d’atenció o prestació del servei clinicosanitari. Deontologia professional. Secret professional.
- Fonaments i mètodes de desinfecció, esterilització i neteja. Descripció de tècniques. Condicions d’emmagatzematge i control de material estèril.
- Descripció de les tècniques de necròpsia: característiques tècniques i de condicionament de l’àrea/unitat. Diferències tècniques entre necròpsia medicolegal i anatomoclínica. Legislació i documentació.
- Obtenció, preparació i conservació de mostres necròpsiques: anatomopatològiques, toxicològiques i medicolegals. Elaboració d’informes.
- Observació externa i condicionament del cadàver en una necròpsia: generalitats descriptives. Artefactes macroscòpics. Tècniques de conservació i condicionament.
- Descripció de les tècniques d’obertura de cavitats en la necròpsia: procediment. Instrumental. Descripció i característiques de les tècniques d’evisceració.
- Anatomia patològica macroscòpica del sistema nerviós central.
- Anatomia patològica macroscòpica dels òrgans toràcics.
- Anatomia patològica macroscòpica dels òrgans abdominals.
- Anatomia patològica macroscòpica dels òrgans pelvians.
- Anatomia patològica macroscòpica de la pell i l’aparell locomotor.
- Descripció de les tècniques de diagnòstic citològic de l’aparell genital femení i de la mama: obtenció de mostres. Tècniques d’escombratge i marcatge de preparacions citològiques. Citologia normal de l’aparell genital femení i de la mama.
- Citopatologia de l’aparell genital femení i de la mama: descripció i característiques de les lesions inflamatòries. Descripció i característiques de les lesions tumorals.
- Citologia de secrecions i líquids de mostres no ginecològiques: patrons de normalitat cel·lular.
- Citologia de secrecions i líquids de mostres no ginecològiques: característiques d’anormalitat tumoral.
- Citologia de secrecions i líquids de mostres no ginecològiques: signes d’inflamació i signes de degeneració cel·lular.
- Anàlisi dels trastorns de la conducta alimentària: anorèxia nerviosa, bulímia. Enfocament dietètic.
- Obesitat: etiopatogènia. Repercussions en l’individu. Enfocament dietètic. Altres mesures terapèutiques.
- Valoració de l’estat nutricional de l’individu: història dietètica. Somatometria. Proves de laboratori.
- Descripció de les dislipèmies: tipus de dislipèmies. Factors de risc associats. Pla d’alimentació.
- Anàlisi de les síndromes de malabsorció intestinal: etiopatogènia i manifestacions clíniques. Pla nutricional adequat a cada patologia.
- Anàlisi de la patologia hepatobiliar i pancreàtica: hepatopaties, litiasi biliar, pancreatitis. Dietoteràpia.
- Anàlisi de les alteracions de l’equilibri hidroelectrolític i mineral: regulació i fisiopatologia. Dietoteràpia.
- Dieta i diabetis. Etiopatogènia. Semiologia. Tractament dietètic i altres enfocaments terapèutics.
- Valoració del suport nutricional del pacient en estat crític: nutrició i càncer. Estrès quirúrgic. Grans traumes.
- Anàlisi de dietes específiques amb finalitats diagnòstiques.
- Descripció de les tècniques de nutrició artificial: indicacions. Anàlisi de riscs.
- Dieta i malalties cardiovasculars.
- Estudis epidemiològics nutricionals: enquestes alimentàries i registres dietètics i de consum. Objectius nutricionals, recomanacions i guies dietètiques.
- Mesures de prevenció en odontologia: càries. Bases biològiques. Relació entre higiene oral, placa bacteriana i dieta. Educació i motivació del pacient. Descripció dels mètodes de fluoració individual i col·lectiva. Segelladors de fissures. Prevenció de càncer oral.
- Enquesta epidemiològica de salut oral: elements fonamentals. Calibratge d’examinadors i estandardització de criteris. Exàmens de salut.
- Anàlisi dels sistemes d’informació sanitària (SIS): característiques. Avaluació i cost dels sistemes d’informació sanitària. Descripció de models nacionals i internacionals de sistemes d’informació sanitària.
- Cerca, recollida, selecció i tractament de la informació sanitària: disseny documental. Característiques dels documents primaris i dels secundaris. Descripció dels mètodes d’avaluació.
- Codificació de dades clíniques: normes i procediments de codificació d’acord amb les darreres revisions publicades de la Classificació internacional de malalties. Altres procediments de codificació: Classificació internacional de problemes de salut a l’atenció primària (CIPSAP-2) (WONCA), Registre mèdic orientat per problemes (RMOP), Classificació internacional d’atenció primària (CIAP).
- Elements d’informàtica: anàlisi dels elements lògics i físics d’un sistema informàtic. Característiques dels diferents sistemes operatius i llenguatges de programació. Descripció de sistemes monousuari i de xarxes d’àrea local utilitzades en documentació sanitària.
- Aplicacions informàtiques: anàlisi de sistemes de protecció de dades i de recuperació d’informació. Descripció dels paquets integrats. Característiques de les aplicacions tipus en la gestió de la documentació sanitària.
- Descripció topogràfica del cos humà: sistema d’eixos i plans. Regions corporals. Cavitats corporals.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell locomotor: teixit ossi, teixit muscular, articulacions i tipus. Fisiologia osteoarticular i muscular.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques del sistema nerviós: teixit nerviós. Sistema nerviós central. Sistema nerviós perifèric.
- Descripció histològica i bases fisiològiques del sistema endocrí: estructura microscòpica. Hormones: estructura química i acció biològica. Funcions de control i regulació.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell digestiu: tub digestiu i glàndules annexes; funcions i control de les secrecions digestives; processos generals de la digestió.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell respiratori: vies respiratòries i pulmó. Fisiologia.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell circulatori: anatomia del cor i dels grans vasos. Fisiologia cardíaca.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell urinari: ronyó i vies urinàries. Fisiologia renal.
- Descripció anatòmica i bases fisiològiques de l’aparell genital femení i de la mama: estructura anatòmica. Fisiologia.
- Descripció macroscòpica i microscòpica de la pell: estructura anatòmica. Annexos cutanis.
- Fisiologia cutània: tipus de pell. Característiques evolutives. Secrecions glandulars: funcions. L’emulsió epicutània, la pell i les reaccions immunes
- Descripció de les lesions elementals de la pell i els annexos. Criteris d’actuació estètica o de derivació al facultatiu.
- Fonaments i criteris d’actuació en situacions d’urgència vital. Descripció de tècniques.
- Higiene personal i de l’alimentació. Clima i salut. Higiene ambiental. Profilaxis de malalties transmissibles.
- Higiene i reglamentacions sanitàries específiques per als professionals de la salut. Dermatosi i altres malalties professionals.
- El Reglament de sanitat exterior. Higiene i prevenció a bord.