COS DE SECUNDÀRIA
0590115 - PROCESSOS DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA
Ordre d'1 de febrer de 1996 i suplement
- Models d’explotació agrària. Règim de tinença de la terra. Societats i associacions agràries. La política agrària comunitària. Legislació comunitària nacional i autonòmica.
- Gestió administrativa i comptable de les explotacions agràries: contractes laborals. Assegurances socials. Inventaris. Classes de comptabilitat. Balanços. Patrimoni. Procediments de comptabilitat i registre. Comptabilitat per marges bruts en una explotació.
- Obligacions fiscals: calendari fiscal. Imposts directes i indirectes. Imposts d’activitats agràries. IVA. Imposts locals.
- Comercialització de productes agraris. Planificació comercial. Tècniques de màrqueting. Anàlisi de resultats. Promoció. Distribució. Normalització i control de qualitat.
- Normativa general sobre seguretat i higiene. Mesures d’higiene i protecció personal en instal·lacions agràries. Processos i productes de neteja, desinfecció, esterilització i desratització.
- Agents parasitaris: població, danys i llindar. Mètodes i materials de comptatge i control. Biologia de plagues.
- Criteris d’identificació dels símptomes i alteracions de malalties, plagues i agents no parasitaris en plantes cultivades. Principals malalties i plagues.
- Mitjans de lluita contra els enemics de les plantes cultivades: mètodes indirectes, mètodes directes (química, biològica, integrada). Productes químics: classificació, components, toxicitat, termini de seguretat, mescles, emmagatzematge i precaucions d’aplicació.
- Avaluació de les necessitats d’aigua dels cultius: evapotranspiració i necessitats netes i totals. Coeficient d’uniformitat. Distribució de l’aigua en el sòl. Dosis i freqüència de regatge. Fertirrigació. Hidroponia.
- Elements nutritius. Interpretació bàsica d’anàlisi de sòls. Unitats fertilitzants. Tipus d’adobs. Propietats fisicoquímiques del sòl. Textura i estructura. Conductivitat elèctrica. pH.
- Mètodes planimètrics i altimètrics: coordenades, angles, corbes de nivell i determinació de superfícies de parcel·les.
- Classificació dels vegetals. La cèl·lula vegetal. Els teixits. Estructura i morfologia de les plantes. Funcions de nutrició.
- Ecosistema. Sistemes naturals: terrestres i aquàtics. Espais naturals protegits. Legislació mediambiental. Promoció i organització d'activitats rurals.
- Els meteors. Els vents. Pressió atmosfèrica. Els núvols. Boira. Precipitacions. Gelades. Influència dels meteors en l’agricultura.
- Parts fonamentals de projectes d’aforestació, reforestació i restauració hidrologicoforestal. Determinació de sembres o plantacions. Maquinària, ormeigs, eines, equips i mitjans d’aforestació. Avaluació del material vegetal. Control biològic de l’erosió en sembres i plantacions.
- Dasometria. Criteris, sistemes i operacions d'ordenació de masses forestals. Càlcul de volums, creixements i existències de masses forestals. Instruments i aparells de mesurament.
- Silvicultura. Característiques de les espècies forestals. Sistemes i tècniques de tractament de masses forestals. Instruments, maquinària, orneigs i equips de rtactament. Manteniment.
- Legislació forestal i mediambiental. Seguretat i higiene. Impactes ambientals. Criteris d’identificació de danys ecològics. Tècniques de reducció de danys.
- Espècies cinegètiques i piscícoles d’aigües continentals: hàbits de comportament, hàbitat, gestió i millores de l’hàbitat. Espècies de caça major i menor.
- Dinàmica de poblacions. Valoració i elaboració de censos. Tècniques de captura. Plans d’aprofitament. Estratègies de vigilància i protecció. Repoblacions.
- Organització i planificació de la gestió i la protecció d’un espai cinegètic o dulciaqüícola. Mètodes de control. Verificació del manteniment de la maquinària, mitjans i equips. Gestió de les feines.
- Legislació sobre caça i pesca i gestió dels hàbitats cinegètic i dulciaqüícola. Normes de seguretat i higiene en les activitats de caça i pesca. Federacions i societats de caçadors i pescadors. Tipus d’armes i municions. Llicències i revisions. Cans de caça.
- Impacte ambiental. Concepte. Tipus. Valoració. Danys ecològics. Correcció de l’impacte i dels danys causats: tècniques. Legislació mediambiental.
- Conservació de la flora i la fauna. Criteris d’avaluació de danys causats per herbívors salvatges i domèstics. Danys causats per l’ésser humà. Mesures i mètodes de prevenció.
- Planificació del control i la vigilància del medi natural. Ús d’aparells. Control d’accés de vigilants. Tècniques de comunicació: radiotelèfons, xarxes de radiocomunicació. Legislació. Característiques i itineraris en l’espai natural. Cartografia del medi natural.
- Valoració de materials, equipament i normatives sobre construccions i instal·lacions en el medi natural.
- Parcs nacionals. Parcs naturals. Àrees bàsiques. Aules i espais. Legislació sobre protecció i gestió de l’ús públic del medi natural.
- Criteris d’identificació d’alteracions sanitàries de les masses forestals. Factors biòtics i abiòtics. Identificació de plagues. Espècies forestals afectades. Tractaments preventius i curatius. Tècniques i realització de tractaments.
- Incendis. Característiques fonamentals. Classes. Causes. Planificació de feines de prevenció i coordinació d'incendis. Infraestructura de vigilància i avisos. Mètodes i tècniques d'extinció d'incendis. Avaluació i salvament. Seguretat i higiene.
- Valoració de l’impacte ambiental i danys ecològics en les tasques de detecció i combat dels incendis forestals. Tècniques per minimitzar i corregir els danys.
- Època de recol·lecció de plantes. Selecció. Recol·lecció i transport del material vegetal. Materials i mitjans. Criteris d’identificació de sanitat del material vegetal. Tècniques de conservació del material vegetal.
- Tècniques de propagació vegetativa. Mètodes de reproducció sexual. Característiques del cultiu in vitro. Planificació i organització de les feines de multiplicació.
- Estils de jardins. El grafisme dels elements vegetals. Tipologia dels jardins públics i privats. Projectes de restauració.
- Planificació d’infraestructures i equipaments de jardins: camins. Materials de construcció. Enllumenat. Xarxes de sanejament i aigua potable. Mobiliari de jardí. Maquinària i eines. Manteniment, restauració i conservació de jardins. Regs i sistemes de regatge específics de jardins.
- Criteris d’identificació i selecció d’espècies i varietats per a jardí: nomenclatura i identificació d’espècies.
- Tècniques de replantació, plantació i trasplantament d’espècies en el jardí i zones verdes. Sembra de gespa. Manteniment i conservació. Revegetació d’àrees verdes.
- Projectes de manteniment i restauració dels elements vegetals: plànols, zones d’actuació, calendaris de conservació. Materials i mitjans.
- Enjardinament d’interiors: elaboració de plànols. Criteris de selecció de materials i mitjans. Planificació de les fases d’execució. Infraestructura i equipament d’interiors. Criteris de selecció d’elements vegetals d’interiors.
- Mètodes i sistemes de regatge i drenatges específics d’interiors. Tècniques d’utilització i selecció de substrats per a cultius d’interior. Tècniques del cultiu hidropònic per a interiors.
- Art floral: flor natural, flor seca, flor i planta artificials. Materials i estris. Tècniques de base en l’art floral.
- Criteris d’avaluació de sòls i clima en explotacions agrícoles. Criteris de qualitat de l’aigua de reg. Avaluació sanitària del material vegetal per a la plantació. Disseny de plantacions.
- Criteris d’identificació de les principals espècies de plantes agrícoles cultivades. Varietats. Tècniques d’empelt. Característiques de portaempelts. Tècniques i sistemes de poda.
- Criteris de selecció de sistemes de protecció dels cultius agrícoles: encoixinaments, túnels, hivernacles, aspres, paravents.
- Planificació de rotació de cultius: fulls de cultiu. Alteracions de cultiu. Cultius anuals, biennals i perennes. Ajudes comunitàries en producció agrícola.
- Mètodes de transport de productes agrícoles. Sistemes de conservació de productes recol·lectats. Càmeres frigorífiques per a la conservació. Manipulació. Normes de qualitat. Comercialització. Magatzems de conservació.
- Cultius en hivernacle: substrats, tasques preparatòries i de manteniment. Regs, fertirrigació i hidroponia en hivernacles. Criteris de selecció d’espècies per a hivernacle. Recol·lecció de productes.
- Mètodes de conservació de farratge: fenificació i ensitjament. Criteris de selecció d’equips i màquines de recol·lecció de farratge.
- Motors: d’explosió i dièsel. Característiques. Estudi comparatiu d’aquests motors. El motor elèctric. Característiques i usos. Bombes emprades en activitats agràries.
- Maquinària agrícola. Ormeigs, equips i màquines de preparació del sòl, sembra i plantació. Equips i màquines per a tractaments. Tria, manteniment i rendiment. Criteris de selecció.
- Màquines per a recol·lecció: descripció, funcionament, manteniment. Estudi d’inversions i amortització.
- El tractor i la mecanització agrària. Tipus de tractors: agrícoles i forestals. Tria, manteniment i rendiment dels tractors. Criteris de selecció. Estudi d’inversions i amortització.
- Alimentació animal. Els aliments. Aparell digestiu en remugants i monogàstrics. Necessitats nutritives del bestiar.
- Alimentació animal. Formulació de racions per a remugants i monogàstrics. Matèries primeres i presentació de pinsos. Ús. Legislació. Equips de preparació i distribució de pinsos i mescles.
- Reproducció animal. Anatomia i fisiologia de l’aparell reproductor. Tècniques de control de reproducció en les diverses espècies. Encreuaments, selecció. Centres i institucions de selecció.
- Sanitat animal. Concepte de malaltia. Malalties més importants en les diverses espècies; símptomes i tractaments.
- Sanitat animal. Concepte de profilaxi i higiene. Calendari de prevenció. Administració de medicaments. Presa de mostres.
- Normes de seguretat i higiene en la manipulació de productes ramaders. Normes de seguretat i higiene en les operacions de producció ramadera. Legislació sanitària.
- La munyida. Higiene i profilaxi. Anatomia i fisiologia del braguer. Sistemes de munyida. Profilaxi del bestiar. Qualitat de la llet.
- Emmagatzematge i conservació de la llet. Filtració de la llet. Contaminació. Refrigeració de la llet. Neteja i manteniment de l’equip de fred.
- El pasturatge. Regulació i fonaments. Espècies pradenques més emprades. Càrrega ramadera. Alteracions i malalties causades pel pasturatge. Tanques i abeuradors.
- Producció apícola. Anatomia i fisiologia de les abelles. Organització social de les abelles. Reproducció i alimentació de les abelles. Enemics dels ruscs. Productes apícoles. Legislació.
- Instal·lacions ramaderes. Selecció de materials. Avaluació de les instal·lacions. Elements de protecció. Normativa sobre instal·lacions ramaderes.
- Animals d’experimentació. Etologia, benestar i destinació. Recepció, marcatge i identificació. Estabularis: equips, materials i productes.
- Animals d’experimentació. Mètodes i tècniques de desinfecció i esterilització. Patologies més freqüents. Mesures terapèutiques, eutanàsia, eliminació de cadàvers. Normes sobre seguretat i higiene.
- Animals de companyia. Característiques segons l’espècie. Instal·lacions i equips de maneig. Malalties més freqüents. Pràctiques clíniques, material clinicoquirúrgic. Desinfecció i asèpsia.
- Animals de companyia. Tècniques i mitjans de subjecció i immobilització. Procediments i equips d’estètica. Tècniques higièniques més freqüents. Normes de seguretat i higiene en el manteniment i el maneig d’animals de companyia.
- Producció ecològica. Materials de producció en les explotacions agràries. El desenvolupament sostenible en agricultura. Característiques dels mitjans de producció i dels productes. L’explotació ecològica: mètodes i processos productius. Controls administratius i reglamentaris. El mercat del producte ecològic.