Les xifres presentades al Parlament envien en orris l’anunci del conseller March d’un segon acord de millora per al professorat
Si tenim en compte que la pujada de l’IPC anual és de moment un 0,7% i que l’increment del pressupost d’Educació per al 2020 serà d’un 0,3%, ens trobam davant una davallada del pressupost d’Educació.
Una de les partides del pressupost que pateix una davallada més gran és la referida a l’IBISEC, ens responsable de les infraestructures educatives, amb una reducció de 13 milions d’euros. Aquesta retallada pressupostària afectarà sens dubte l’execució del Pla d’infraestructures, les reformes de molts centres i la creació de nous, en un context molt complicat d’aules prefabricades, aules massificades i una població escolar que no atura de créixer a les Illes Balears.
L’STEI Intersindical denuncia, també, que el professorat de les Illes Balears patirà una nova congelació salarial. El poder adquisitiu del col·lectiu docent continua baixant i ja acumula un
16 % de pèrdues des de l’any 2010.
El sindicat expressa amb preocupació que la partida d’educació, sense cap tipus d’augment pel que fa a les xifres, condemna al creixement zero les plantilles dels centres i obri les portes a mesures restrictives i a retallades, que afectaran qüestions com les següents: la substitució immediata del professorat, la creació de noves places vacants, la baixada de les ràtios, la dotació de personal ATE als centres, professionals i programes d’atenció a la diversitat, ajuts de fons focial, recuperació de les llicències d’estudis...
L’STEI Intersindical es manifesta indignat per la manca de serietat, compromís, respecte i paraula del conseller Martí March que, en diferents ocasions, havia anunciat en el si de la Mesa Sectorial d’Educació la seva voluntat de negociar un segon acord de millora. Les xifres que recull el pressupost d’Educació i les pròpies paraules dels responsables del Govern han sentenciat a mort tot possible nou acord que impliqui despesa econòmica.
Un camí de no retorn que condemna els docents de les Illes Balears a no poder optar a l’acord de millora promès i tan desitjat, com han negociat i aconseguit altres sectors professionals de l’Administració autonòmica. L’STEI lamenta, una vegada més, que el professorat sigui l’ase dels cops de les retallades que aquest Govern d’esquerres té previst aplicar.
Amb els números del nou pressupost, se seguirà limitant la possibilitat que el professorat major de 55 anys gaudeixi de la reducció horària que li pertoca, així com també la disminució de la càrrega lectiva per als docents dels cos de mestres, secundària, formació professional i règim professional. El col·lectiu d’interins, ja de per si precaritzat, veurà encara més difícil el seu nomenament durant els mesos d’estiu si ha fet cinc mesos i mig de feina. Per tant, afegim al banyat de l’incompliment dels compromisos i acords subscrits per part de la Conselleria d’Educació.
L’STEI, finalment, veu amb preocupació que amb els números a la mà sigui impossible escometre mesures efectives i valentes de foment de la llengua catalana en el sistema educatiu i en molts altres àmbits, un cop s’han conegut les dades de l’IAQSE referents a la disminució de coneixements i, sobretot, d’ús de la llengua pròpia de les Illes Balears.
Tampoc s’ofereixen solucions per al problema del transport escolar que en aquests moments ja es dona entre l’institut de Campos i Ses Salines i la Colònia de Sant Pere, o entre l’institut de Santa Margalida i Can Picafort i Son Serra.
En definitiva el pressupost d’Educació pateix un greu problema de finançament, històric, que compromet la bona qualitat del mateix i que exigeix voluntat política del Govern per dedicar-hi els recursos econòmics necessaris —recordem que el Consell Escolar de l’Estat en el seu darrer informe sobre l’estat de l’educació demana dedicar el 7 % del PIB a Educació—, però que tanmateix no podem deslligar del problema de manca de finançament de les Illes Balears.