Davant la demanda de l’STEI, la Conselleria disposada a avançar els sexennis i la seva equiparació

Resum de la messa sectorial de 20 de novembre de 2015

A la Mesa Sectorial d'avui, l'STEI ha presentat una proposta que, dins els mateixos termes amb els quals s'ha negociat a la Mesa Sectorial de Sanitat o de Serveis Generals (això és, l'intercanvi d'una part de la paga extraordinària del desembre de 2012 pel seu complement de carrera professional), farà possible el reintegrament d'allò que ens correspon de la paga extra amb el cobrament dels sexennis, tal com preveu l'Acord marc subscrit amb la Conselleria d'Educació el passat 30 de setembre.

Allò que s'havia acordat, en relació a la paga extraordinària suprimida, a la Mesa General d'Empleats Públics de l'Administració de les Illes Balears el passat 28 d'octubre, per part del Govern autonòmic va ser el següent:

  • A l'exercici 2015, es farà efectiu el pagament de 45 dies de la paga extraordinària del mes de desembre de 2012. Pel que fa aquesta qüestió, els docents de les Illes Balears el cobrarem a la nòmina del proper mes de desembre.
  • A partir de l'exercici 2016, es farà efectiu el pagament de 91 dies pendents de percebre respecte de la paga extraordinària del mes de desembre de 2012, d'acord amb la calendarització que es fixi a les meses sectorials respectives.

A partir d'aquest acord de la Mesa General, l'STEI ha proposat a la Mesa Sectorial d'Educació no cobrar tot aquest 50% restant de la paga extra durant el proper any i ajornar-ne un 25% per a l'any 2017. D'aquesta manera es podria avançar el cobrament dels sexennis el mes de setembre de l'any 2016. L'Acord marc fixa que aquest complement de formació s'ha de cobrar, com a màxim, a partir del mes de gener de l'any 2017, i que només es pot avançar el seu cobrament “si hi ha disponibilitat pressupostària”.

Amb l'ajornament d'una part de la paga extraordinària a l'any 2017, hi ha la disponibilitat pressupostària suficient perquè la Conselleria d'Educació pugui assumir l'aixecament de la suspensió del reconeixement dels sexennis a partir del mes de setembre de 2016, i no a principis de l'any 2017. La presentació de propostes i la voluntat d'entesa han fet possible que, dins l'àmbit de negociació de la Mesa Sectorial, s'hagi pogut millorar un dels punts de l'Acord marc per a la recuperació dels drets socials i laborals del professorat.

A instàncies de l’STEI, el Conseller s’ha compromès a enviar una proposta en aquest sentit el proper dimarts, així com convocar una nova mesa el dijous següent per ratificar-la. Davant la línia abans esmentada hi ha una majoria sindical (STEI, CCOO i ANPE) per aprovar aquest possible acord.

També s'ha posat damunt la taula l'equiparació dels sexennis dels docents interins com a element a incorporar en la negociació, ja que l’STEI té sentències judicials que reconeixen el dret del professorat interí al cobrament de tots els sexennis que li corresponen.

L’STEI reclama la creació d’una “comissió de ràtios”, formada pels representants de l’Administració i de tots els sindicats amb representació a la mesa sectorial. Entre d’altres qüestions, la comissió hauria d’estudiar la situació de les ràtios i de les concentracions d’alumnat NESE als centres de les Illes Balears i l’elaboració de mesures efectives per a minimitzar els efectes negatius d’aquestes situacions, tal com es recull a l’Acord Marc. El Conseller s’ha compromès ha crear aquesta comissió en el sí de la Mesa Sectorial.

L’STEI manifesta al conjunt de les treballadores i treballadors de l’ensenyament públic de les Illes que seguirà fent feina en l’aplicació rigorosa i puntual de l’Acord marc, així com en la reivindicació i la millora de totes les condicions socials i laborals del professorat que es varen eliminar o malmetre com a conseqüència de les retallades. Per un ensenyament de qualitat a l’abast de tothom.

Ciutat de Mallorca, 20 de novembre de 2015