L’STEI denuncia que la nova formació professional bàsica condemna els joves a la precarietat laboral

La FP Bàsica, que substituirà els PQPI i que s’ha d’implantar en el proper curs escolar segons el calendari de la LOMCE, suposa una devaluació de la formació professional. En el moment actual, l’alumnat dels PQPI que cursava els mòduls voluntaris podia obtenir el graduat en educació secundària (ESO). Però amb la FP Bàsica, els alumnes obtindran el títol de Tècnic Professional Bàsic de la família corresponent, així com una qualificació de nivell 1 del Catàleg Nacional de les Qualificacions Professionals. Això suposa que, si volen obtenir el títol de graduat en educació secundària, aquests alumnes hauran de superar l’avaluació final d’educació secundària obligatòria, on se’ls avaluarà de continguts que no hauran treballat a l’aula. Tot plegat suposarà una veritable cursa d’obstacles per a un alumnat que ja arrossega moltes mancances i dificultats.

D’altra banda, tal com hem pogut veure a l’esborrany del nou currículum d’FP Bàsica, desapareixen del seu contingut matèries tan importants com Formació i Orientació Laboral, una eina molt adient per orientar l’alumnat en la recerca del seu accés al món professional.  També perden hores dins el còmput lectiu de la FP Bàsica les sessions de tutoria, un espai i un temps de proximitat i de coneixement de l’alumnat molt valuós dins el procediment d’ensenyament-aprenentatge.

Per tot plegat, podem concloure que l’únic que pretén el Govern de Rajoy i la llei del ministre Wert, amb els nous programes d’FP Bàsica, és maquillar les xifres de l’elevat índex d’atur de l’Estat espanyol. El nou sistema suposarà la condemna a la precarietat i a una baixa qualificació professional de bona part dels nostres joves.