La sentència, que estima de manera parcial el recurs presentat per la Universitat de Granada, reconeix la validesa dels ensenyaments de primer cicle i els màster, i fa referència de manera exclusiva a la “denominació” de Grau, per a la titulació, o Graduat, per al titulat.
La Confederació d’STEs-Intersindical, únic sindicat que s’ha personat en la causa com a codemandat, considera que la resolució judicial només suposa una petita aturada que ens ha de dur a reforçar la reivindicació històrica sobre la necessitat de crear un espai autònom propi per als Ensenyaments Artístics Superiors (EAS), un espai que superi els límits actuals establerts a la LOE.
Però no hi ha motius per a la desesperança. La sentència del Tribunal Suprem es limita a invalidar els articles 7.1, 8, 11 i 12, i la Disposició Addicional Setena del Reial Decret 1614/2009, de 26 d’octubre, que regula els títols superiors d’Ensenyaments Artístics. En aquest reial decret, a més d’organitzar-se els estudis superiors de Dansa, Teatre, Conservatori i Ensenyaments Plàstics i Disseny, en les seves distintes especialitats, estableix les denominacions de Grau, Màster Artístic i defineix, en la seva Disposició Addicional Setena, la potestat de les Administracions educatives per a limitar l’oferta de títols de les universitats per a emetre títols que poguessin induir a confusió.
Aquesta sentència en cap cas afecta el currículum, ni invalida els ensenyaments, ni el caràcter superior d’aquests, ni els treu de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. Ans el contrari, considera que el primer cicle d’EAs és “equivalent al títol universitari (...) de Grau, i que condueix als estudis de postgrau... i això en sentit gramatical d’igual valor i estimació d’ambdues titulacions tant en l’aspecte acadèmic com per a l’exercici professional”. No es qüestiona, per tant, la validesa acadèmica ni professional de les EAs, sinó la denominació de les titulacions.
En aquesta situació, des de la Confederació Intersindical i l’STEI-i volem instar el nou Ministeri d’Educació perquè engegui de manera adient i immediata una reforma legal que permeti:
- Dotar de garantia jurídica la denominació dels títols de Grau de les EAs, d’acord amb la jurisprudència que el mateix Tribunal Suprem reconeix en la seva sentència com a vàlida per als títols de Màster. No sembla adequat deixar en l’aire la denominació d’uns títols que s’hauran d’emetre en els anys vinents.
- Dotar les EAS, o en el seu cas les Administracions educatives responsables, del marc jurídic precís perquè puguin gaudir d’un grau d’autonomia acadèmica semblant a l’universitari, amb l’objectiu d’assolir una plena i adequada inserció en l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.
- També exigim que el Ministeri d’Educació recuperi el Consell Superior d’Ensenyaments Artístics amb un estatus jurídic semblant al Consell d’Universitats, ja que el primer ha estat liquidat de manera incomprensible i mitjançant un reial decret del seu organigrama.