Dia Mundial del Docent 2021. Per a la dignificació de la tasca docent

dia mundial docent

El millor homenatge a qui ens ha deixat serà que les administracions educatives millorin les condicions laborals del professorat

Aquest dimarts, dia 5 d'octubre, com tots els anys se celebra el dia mundial del docent. Celebrat anualment, en aquesta data d’ençà del 1994, el Dia Mundial dels Docents commemora l'aniversari de la subscripció de la Recomanació de l'OIT i la UNESCO relativa a la Situació del Personal Docent (1966).

Enguany, la Internacional de l'Educació vol dedicar aquest dia a honorar el gran nombre de víctimes que la pandemia s'ha cobrat entre els docents d’arreu del món. Malgrat el silenci oficial que s'ha mantingut respecte als professors que han mort per causes relacionades amb el Coronavirus, també hem de lamentar diverses defuncions per aquesta causa: Josep Roig, mestre del CEIP Son Juny (Sant Joan), José Antonio, professor de l'IES Domingo Miral de Jaca (Osca), María Adela de l'IES Pare Feijoo de Gijón, Sonia, professora de l'IES Canigó d’Almacelles (Lleida) o Mario de l'IES Universitat laboral de Toledo que han perdut la vida al llarg del curs passat, en el qual tots els docents plegats dugueren a terme un exercici d'esforç, superació i valentia, pagant un preu alt en forma de contagis –es van comptabilitzar més de 25.000 positius per Covid de docents en els nou mesos de curs—, malalties i defuncions.

No és ara el moment de recordar les mesures sanitàries que es van demanar en el seu moment als responsables educatius. És el moment d'agrair l'esforç fet i que el Ministeri d'Educació i les Conselleries i Departaments d'Educació de les diferents autonomies facin aquest pas a favor de l'ensenyament i dels educadors que, sovint empren com a reclam polític, i que es tradueixi, d'una vegada per sempre, en fets concrets:

  • Baixada de ràtios.
  • Reducció de l'horari lectiu fins a un màxim de 23 hores a Infantil i Primària i 18 a Secundària i resta d'ensenyaments, modificant la llei de millora de les condicions per a l'acompliment de la docència i l'ensenyament en l'àmbit de l'educació no universitària de l'anterior ministra Celaá, que no es va traduir en la recuperació de les condicions laborals prèvies a les retallades de 2012.
  • Reconeixement als professors de Formació Professional, incloent tots els seus integrants en un sol cos amb nivell A1.
  • Millores salarials que ajudin a compensar la pèrdua de poder adquisitiu soferta entre els anys 2010 a 2018.
  • Estabilitat de tots els professors i continuïtat en els contractes, de manera que aquests abastin, en tots els casos, l'any complet, de l'1 de setembre al 31 d'agost.

“Els docents no poden continuar estant sobrecarregats de treball, infravalorat i mal remunerat. Per a una millor reconstrucció del món cal fer costat al professorat i apoderar-lo perquè lideri la recuperació de l'educació. Aprofitarem aquesta oportunitat per a sol·licitar als Governs que inverteixin en el professorat i que treballin per a millorar la seva situació i les seves condicions laborals” proclama la Internacional de l'Educació en aquest 5 d'octubre, dia del docent.

A més, ha establert com a tema/eslògan per al 2021 "el professorat en el cor de la recuperació educativa". El tema/eslògan posa l'accent que el món necessita desesperadament els docents. Arran de la pandemia, és probable que l'escassetat mundial de docents es dispari pel fet que molts han mort a causa del virus, mentre que altri ha abandonat o tenen previst abandonar la professió.