L’STEI Intersindical es reuneix amb el Director General de MUFACE a Madrid

STEIMUFACEAMadridL’STEI i la Confederació Intersindical estatal es van reunir el 15 d’abril amb el Director General, el senyor Gustavo Blanco i la subdirectora del departament de Prestacions Sanitàries, la senyora Mercedes González. Els varen transmetre el malestar que patim els mutualistes des de fa més d’una dècada. L’any 2010 ja hi va haver una reunió amb la directora general Sra. Concepción Vera, amb l’esperança de trobar solucions. Cada nou concert ha suposat MÉS pèrdues per al funcionariat: minva en l’elecció d’entitats mèdiques, clíniques, centres de rehabilitació, d’anàlisis, d’especialistes, de serveis i, fins i tot, de tractaments ja iniciats.

L'STEI va denunciar que aquesta situació és, cada vegada, més greu i insostenible; i s’ha agreujat encara més amb la signatura del darrer concert, en què els quadres mèdics són molt més reduïts. Menys metges de família d’acord amb el criteri dels codis postals, i amb algunes entitats que només n’ofereixen un. A molts facultatius i a un bon nombre de centres d’atenció no se’ls vol renovar el contracte, malgrat que són bons professionals i amb molts pacients. La Intersindical posà damunt la taula que les entitats només miren pels seus interessos i, cada any que passa, fan balanç per veure d’on poden retallar més.

El senyor Blanco manifestà que tenia constància de les queixes i de les campanyes que duim a terme a les Balears per una millora de les nostres prestacions sanitàries. Es va comprometre personalment a donar una resposta a totes aquelles queixes i denúncies individuals, i que vetllaria perquè se sancionés aquelles entitats que incomplissin el concert. Ens comentà, també, que amb la crisi econòmica del 2012 es va haver de fer una reordenació dels recursos i de com havia canviat el mercat hospitalari en aquests darrers anys en què hi ha una lluita empresarial molt forta, en la qual unes companyies n’absorbeixen d’altres, tot imposant unes condicions cada vegada menys beneficioses per a MUFACE. Ens va deixar clar que les retallades que han tingut els mutualistes són dins l’àmbit social (subsidi de jubilació, de defunció, d’ independència i la supressió d’ ajuda per a vivenda), no hi ha hagut retallades a les dotacions sanitàries i farmacològiques.

El director general va reconèixer que tenim una problemàtica molt concreta i molt complexa, cada illa amb la seves particularitats: amb una sanitat privada molt forta i amb una gran tradició de medicina privada, amb hospitals que han canviat de propietaris amb molts d’interessos empresarials a l’hora de signar convenis. Ens va deixar molt clar que les companyies no poden fer selecció de riscos, que tot allò que s’ha signat en el concert i surt publicat en el BOE queda cobert per a tots els mutualistes. Que no es poden acceptar copagaments i que davant qualsevol irregularitat s’ha de denunciar a la delegació de MUFACE.

Ens explicaren, també, que MUFACE no pot decidir en la contractació i elecció de clíniques o d’ especialistes, aquest tema correspon a les entitats mèdiques. El concert vigent és un concert de mínims (abasta el mateix que tenen els treballadors inscrits a la Seguretat Social) i cada companyia decideix amb quins facultatius i amb quins centres vol fer feina. El senyor Blanco ens digué que confia que els propers concerts puguin ser superiors a un any (són les companyies, les que no volen firmar per més temps) i que l’oferta d’ocupació pública augmenti, un fet que contribuirà a un increment econòmic amb la incorporació de nous mutualistes.  

Des de l’STEI li exigírem una solució per a tot el funcionariat, a la vegada que li expressàrem la nostra preocupació per aquest concert de mínims que s’ha signat amb les entitats asseguradores, que són grans empreses que veuen la sanitat com un negoci en el seu afany mercantilista. Exigim que, en les negociacions entre MUFACE i el Ministeri d’Hisenda, es contempli un augment per a MUFACE en relació al nou concert per a l’any 2016, que sigui profitós per al benefici i la qualitat assistencial del conjunt de mutualistes.

El senyor Blanco es va comprometre a fer-ho possible i, també, a reforçar els mecanismes de control de les entitats mèdiques pel que fa a les seves contractacions.

Des de l’STEI insistirem també al nostre director provincial el Sr. Francisco Javier Genovés que estigui molt pendent del proper concert i de tot el que pugui afectar a la nostra comunitat. Farem tot el possible perquè hi hagi una millora en totes les prestacions sanitàries. No dubtarem en cap moment de denunciar qualsevol irregularitat. Vos demanan que ens envieu totes les vostres queixes i lluitarem per millorar les condicions sociosanitàries dels treballadors públics.