L’STEI reclama la negociació d’un nou pacte d’estabilitat, compatible amb les oposicions dels propers anys

Informació de la Mesa Sectorial de dia 9 d’octubre

Negociació d’un nou Pacte d’estabilitat

A la Mesa Sectorial d’Educació, el conseller Martí March ha donat a conèixer la proposta definitiva de places per a les oposicions a cossos docents de l’any 2018; un total de 1007 places. Des de l’STEI Intersindical hem expressat que, per valorar positivament aquesta oferta, és imprescindible que vengui acompanyada d'un Pacte d'estabilitat per al professorat interí.

Les ofertes tan nombroses d’oposicions poden servir a molta gent com a porta d’entrada a la funció docent; però, alhora, també poden suposar la seva sortida a d’altres. És per aquest motiu que, d’ençà de l’assumpció de les competències autonòmiques en educació l’any 1998, l’STEI Intersindical ha signat amb l’Administració Pactes d’estabilitat del professorat interí, que donassin estabilitat i continuïtat laboral a aquest col·lectiu precaritzat.    

Coordinació entre comunitats autònomes

Des de l’STEI Intersindical, també hem reclamat la coordinació de les distintes Administracions de l’àmbit del domini lingüístic català de l'Estat espanyol a l’hora d’elaborar les seves propostes d’oferta pública d’ocupació, de manera que les places que s’ofereixin de cada un dels cossos docents siguin coincidents a aquests territoris, amb l’objectiu d’evitar “ l’efecte crida”. Aquesta petició nostra no ha estat atesa.

Modificació del requisit lingüístic

A les al·legacions que hem lliurat a la Conselleria, havíem sol·licitat l’exigència del mateix requisit lingüístic (això és el reciclatge complet) per a les oposicions a cossos docents de les Illes Balears, tal com també es demana per a l’accés a les llistes d’interinitats. Des de la Conselleria ens han contestat que aquest requisit ve regulat per un reial decret estatal i que, per tant, no hi poden fer res.

Des de l’STEI Intersindical hem recordat a l’Administració autonòmica l’article 19.1.6 de la Llei Orgànica de Pressuposts Generals de l'Estat, en que es recull el següent redactat: “L'articulació d'aquests processos selectius que, en tot cas, garantirà l'acompliment dels principis de lliure concurrència, igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, podrà ser objecte de negociació en cada un dels àmbits territorials de l'Administració General de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals, amb la possibilitat d'articular mesures que facin possible una coordinació entre les diferents Administracions en el desenvolupament d'aquests processos”. I que, per tant, té plenes competències per a regular aquestes qüestions. En tot cas, des de l’STEI Intersindical posarem aquest punt en mans dels nostres serveis jurídics.

Actualització

Realment, la normativa que regula el requisit lingüístic és autonòmic, contràriament al que exposà la Conselleria.

Properes negociacions

El conseller Martí March s’ha compromès a convocar properes Meses Sectorials en les quals es negociaran les següents qüestions:

  • Temporalització de les properes oposicions dels anys 2019, 2020, 2021 i següents.
  • Negociació del nou Pacte d’estabilitat per al professorat interí i altres mesures d’estabilitat.

 

Secretaria d’ensenyament públic

Palma, 9 d’octubre de 2017