L'STEI participa en les Jornades sobre “Llengües assetjades” a Sitges

L'STEI Intersindical participa en les Jornades organitzades pel sindicat del Principat USTEC-STES. En els darrers anys, diferents sindicats de l'ensenyament de les nacions de l'Estat espanyol on s'usen llengües minoritzades s'han anat reunint per tractar sobre aspectes relacionats amb aquestes llengües i l'ensenyament.

El 13 i 14 de gener, el palau Maricel de Sitges acull unes Jornades organitzades per l'USTEC-STES que, amb el títol “Llengües assetjades”, se centraran en les propostes de trilingüisme que s’han impulsat o es volen impulsar des de diferents Governs. A més de la participació de l’STEI, també ho faran l'STEPV-intersindical valenciana, l'STEG de Galícia, SUATEA d’Astúries i STEILAS d’Euskal Herria.

Per als sindicats participants, el model “trilingüista” utilitza el prestigi social de l’anglès com a veritable cavall de Troia que amaga el propòsit del retorn del castellà com a llengua vehicular i l’arraconament de les llengües minoritzades a les aules i, més greu encara, com a llengua de convivència i relació als centres educatius. A les Illes Balears es va patir aquesta política contrària al català com a llengua vehicular de l’ensenyament amb l’aprovació de la normativa que imposava el Decret integrat de llengües (TIL) per part del Govern del Partit Popular en temps de José Ramón Bauzá.

Disabte 14, a les 11:30, hi haurà una sessió oberta en què els representants dels sindicats d’ensenyament de Catalunya, Astúries, Galícia, el País Basc, el País València i les Illes explicaran la seva situació en relació al trilingüísme i la pervivència de la llengua pròpia. Al final d’aquesta sessió, es farà la lectura del document final.

 

Palma de Mallorca, 13 de gener de 2017