L'STEI exigeix una reunió amb el conseller per aclarir la implantació del decret TIL

L'STEI exigeix una reunió amb el conseller per aclarir la implantació del decret TIL i l'efecte que pot tenir sobre les opcions de feina del col·lectiu interí i condicions laborals del docents

El director general d’Ordenació, Onofre Ferrer, s’ha reunit al llarg d’aquesta setmana amb els equips directius de les Illes Balears per a explicar-los el decret de Tractament Integrat de Llengües i la seva implantació. Segons les seves paraules, el decret es troba ara en mans del Consell Consultiu que ha de decidir si es pot tirar endavant o no.

Si finalment el decret s’aprova, els centres tendran fins dia 15 de juny per a refer el seu projecte lingüístic de centre, d’acord amb les recomanacions que fixa la nova norma en l’adjudicació de les matèries que s’han de fer a primer i a quart de primària, i també a primer de secundària, en les dues llengües oficials i en la llengua estrangera. Des de l’STEI consideram que el temps que es dóna als centres és molt curt, que els equips directius han de fer una feina contra rellotge molt complexa, i que no han obtingut els aclariments necessaris que s’esperaven per part del director general, a pesar que ell manifesti que “no podíem perdre un any”.

Un dels punts que ha despertat més dubtes per part dels assistents a la reunió és el referent a la catalogació de places en anglès i l’habilitació del professorat. I en aquest punt les informacions que s’han donat fins ara són molt contradictòries: per una banda, el senyor Onofre Ferrer va dir a les forces sindicals que totes aquelles places que sortissin amb un perfil d’anglès passarien per la Mesa Sectorial; i a la reunió amb els equips directius va dir que fossin els directors els responsables d’habilitar tant les places com els possibles membres de l’equip docent que havien d’impartir una àrea en anglès. Des de l’STEI continuam demanant als equips directius que no es prestin a aquesta jugada que l’Administració que els vol encolomar.

El senyor Onofre Ferrer va tenir un tracte molt poc correcte amb el professorat interí, del qual va arribar a insinuar que si no es treia la titulació d’anglès en un termini de temps molt concret, és a dir, per al curs 2014-15, es quedaria sense feina, i recordà als assistents el significat del terme “interí”; això és, segons ell, treballador precari, que ara pot tenir feina però demà no. Lamentam que, en un temps de retallades de personal tan fortes i amb l’angoixa que la gent viu en tot allò relacionat amb el seu lloc de treball, per part dels responsables de l’Administració s’empri un to tan frívol i mesquí.  

Davant la pregunta que es va plantejar per part d’algun centre de què passava si no es disposava de cap mestre habilitat en anglès, el director general manifestà que comencessin amb la implantació del decret en les dues llengües oficials, i aquí és on des de l’STEI creiem que rau el vertader objectiu del decret: en anar introduint el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament i, d’aquesta manera, impedir que el català sigui la llengua majoritària dins l’horari lectiu del nostre alumnat. A aquesta perversa intenció obeeix el Tractament Integrat de Llengües, en arraconar cada vegada més el català, amb l’excusa de millorar l’aprenentatge de l’anglès, per moltes subvencions que el senyor Ferrer digui que es rebran per part de la Unió Europea.

Tot plegat és un autèntic despropòsit, una improvisació molt temerària, un desgavell pedagògic i organitzatiu i, en aquests moments, suposa un nou maldecap per als centres docents que resolen el seu dia amb moltes dificultats i sense l’empara de l’Administració.

Davant tots aquests i les informacions contradictòries que surten de la pròpia conselleria sobre la implantació del decret TIL, l'STEI sol·licitarà una reunió amb el Conseller Bosch per clarificar i donar resposta a aqueta situació.